Film Kapa odpira otroški del filmskega festivala v Puli

Film Kapa odpira otroški del filmskega festivala v Puli

Prvi slovenski božični film Kapa se bo čez deset dni predstavil na 69. filmskem festivalu v Puli, ki je eden največjih filmskih festivalov v regiji z izjemno zgodovino. Tam bo otvoril otroški del filmskega festivala, kateremu so organizatorji nadeli simpatično ime Pulica. V okviru strokovnega programa bodo producenti filma Kapa sodelovali na posvetu o mednarodnih koprodukcijah otroških filmov.

Pulica se torej s Kapo prične v ponedeljek, 18. julija, ob 10:00 v Istrskem narodnem gledališču, vstop na projekcijo filma pa bo prost. Po ogledu filma bo organiziran tudi krajši pogovor z mladimi igralci, kjer bosta v ospredju Gaj Črnič (Erik) in Kaja Podreberšek (Lučka). Želimo si slišati čim več vprašanj otroškega občinstva, na katera bodo najlažje odgovorili ravno njihovi vrstniki. Film Kapa bo predvajan tudi večer prej ob 19:15 v Kino Valli.

Kapa je nastala v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo. Zato bo v okviru filmskega festivala potekala tudi mojstrska delavnica (tako imenovani masterclass) s producenti filma, na katerem bodo Ida Weiss, Adolf El Assal, Vanda Raýmanová in Marina Andree Škop strokovni javnosti predstavili ustvarjalni proces in nastajanje koprodukcijskega filma Kapa skozi oči producentov.

Hrvaška producentka Marina Andree Škop, ki organizira projekcijo Kape na puljskem festivalu, tako pravi: »Presrečna sem, da bo Kapa odprla letošnjo Pulico, saj gre za film, v katerega je bilo vloženega veliko ljubezni in na katerem sem od samega začetka delala skupaj s prezgodaj preminulo kolegico, producentko Darijo Kulenović Gudan. Žal Darija njegove premiere ni dočakala.« Marina pravi, da Darji Kapo posvečajo kot simbol uspešnega desetletnega sodelovanja s slovensko producentko Ido Weiss. »Skupaj z Ido smo posneli pet celovečernih filmov, pred poslovnim sodelovanjem pa nas veže predvsem veliko prijateljstvo,« pove hrvaška producentka in doda, da ji je Kapa ravno zato posebej pri srcu, saj govori o prijateljstvu. To se nepričakovano splete med Erikom iz socialno šibkejše družine in Lučko, ki ima materialno gledano vse.

Kapo so posebej za hrvaško publiko sinhronizirali v hrvaščino, kar je bilo posebno doživetje, predvsem za mlade igralce, ki so posodili glasove. Film namreč naslavlja otroke starejše od šestih let, verjamemo pa, da si ga bodo ogledali tudi mlajši. Ključnega pomena je, da je film predvajan v maternem jeziku publike, da lahko zgodbi sledijo tudi najmlajši.

Projekcijo v okviru 69. filmskega festivala v Puli si bosta poleg producentov in glavnih dveh igralcev ogledala tudi režiser Slobodan Maksimović in Zala Đurić Ribič, Mojca Fatur ter Klemen Slakonja, ki v filmu igrajo stranske vloge ter številni drugi ustvarjalci filma in igralci.

Film Kapa so finančno podprli Slovenski filmski center, Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film in Re-Act.