Hrvaški KinoKino se začenja s projekcijo slovenskega filma Kapa

Hrvaški KinoKino se začenja s projekcijo slovenskega filma Kapa

V sredo se v Zagrebu začenja 7. filmski festival za otroke KinoKino, katerega namen je vzgajanje bodočih filmskih navdušencev. V filmskem programu bo prikazanih 20 mednarodnih igranih in animiranih filmov za otroke do 14. leta starosti, začenši s prvim slovenskim božičnim filmom Kapa, ki je nastal v koprodukciji – tudi s hrvaškim filmskim studiom PomPom film. Otvoritve festivala KinoKino se bo udeležila tudi Kapina filmska ekipa, z režiserjem Slobodanom Maksimovićem, scenaristko Sašo Eržen, producentko Ido Weiss ter glavnima igralcema Gajem Črničem in Kajo Podreberšek na čelu, prisoten pa bo tudi priznan hrvaški igralec Frano Mašković, ki je v filmu igral stransko vlogo.

Glede na dejstvo, da je Kapa že v Sarajevu prejela nagrado za najboljši otroški film po presoji otroške žirije, je upravičeno pričakovati, da bo tudi zagrebška publika film toplo sprejela, nastop na filmskem festivalu v hrvaški prestolnici pa seveda pomeni tudi močno marketinško kampanjo za sam film, predvsem pa promocijo obiska kina. »Ustvarjalcem filma nam je izjemnega pomena, da že mlado publiko vzgajamo v duhu, da je obisk kina posebno doživetje, družabni dogodek, ki se nikakor ne more primerjati z ogledom filma doma. Da je film tudi kulturni dogodek, vreden učenja,« pravi producentka Ida Weiss. In ravno tega jih uči tudi KinoKino, ki bogat filmski repertoar dopolnjuje s strokovnimi delavnicami namenjenimi tako otrokom kot tudi učiteljem.

Kapa je na KinoKino uvrščena v tekmovalni program, v katerem bosta odločali dve žiriji – strokovna in otroška, vsi gledalci pa bodo lahko oddali svoj glas za najboljši film po izboru publike. Kako bodo ocenili Kapo, Weissova ne upa napovedovati, pravi pa, »da imajo koprodukcijski filmi navadno več šarma, saj se v njih prepletajo različne kulture, ekipa iz vsake države vanje vdihne nekaj svojega nacionalnega karakterja. In ravno to dela te filme še posebej zanimive.« Kapa je poleg slednjega s koprodukcijo pridobila domišljijske vložke z animiranimi dodatki, orkestralno glasbo, ki je bila ustvarjena posebej za film ter izjemno fotografijo, ki je delo Svena Pepeonika. Glavni doprinos sodelovanja s hrvaško ekipo je bilo usklajeno delo, saj producentki Ida Weiss in Marina Andree Škop skupaj ustvarjata že dobro desetletje in se pri delu dopolnjujeta.

Predstavitev Kape na zagrebškem festivalu je za film uvertura v reden spored hrvaških kino dvoran. Hrvaško publiko bo k ogledu pritegnilo tudi znano ime z gledaliških odrov, televizijskih ekranov in filmskih platen, to je Frano Mašković, ki je v filmu Kapa uprizoril očeta glavne junakinje Lučke (Kaja Podreberšek). Ta se snemanja prizorov v Zagrebu in Ljubljani spominja z nasmeškom: »Snemanje je bilo kljub bogatim izkušnjam nepozabno igralsko doživetje polno smeha in zabave, kar lahko v prvi vrsti pripišem sodelovanju z režiserjem Slobodanom Maksimovićem, ki je kapetan vsake zabave na snemanju. Poleg sodelovanja z njim pa moram predvsem izpostaviti Gaja in Kajo, saj je Kapa edinstvena zaradi talenta, ki ga oba imata, kemije med njima in šarma, ki ga oddajata kot igralca. Gaj in Kaja sta razlog, da si ob ogledu želiš, da bi Erikove in Lučkine prigode in nezgode trajale večno.«

Ne spreglejte! Kapa se v tem tednu tako poteguje kar za dve filmski nagradi. Poleg hrvaškega KinoKino je bila ta vikend predvajana tudi na poljskem Kino Dzieci – 9. mednarodnem filmskem festivalu, kjer je del tekmovalnega programa. Festival traja do 2. oktobra, zato rezultati še niso znani. Do konca tedna tako zadržujemo dih.

Foto: Samir Ceric Kovacevic