V adventu Kapa zbira nagrade namesto čokoladic

V adventu Kapa zbira nagrade namesto čokoladic

Eni odštevajo do božiča z odpiranjem adventnih mini darilc, Kapa pa z zbiranjem priznanj za kakovosten prvi slovenski božični film. Jutri bo tako ekipa prejela zlato rolo v ljubljanskem Kino Komunavčeraj pa je v Beljaku na filmskem festivalu K3 prejela nagrado za najboljši film festivala. Če še niste bili v kinu, je sedaj pa res skrajni čas, da se tudi vi prepričate, da dobrih božičnih filmov ne ustvarjajo zgolj preko luže.

V Beljaku sta nagrado prevzela producentka Ida Weiss in režiser Slobodan Maksimović, ki je bil sicer del festivalske strokovne žirije za ocenjevanje kratkih filmov. Maksimović pravi, da je bil presrečen že, ko se je Kapa uvrstila v uradni program K3 festivala, in da o nagradi niti ni razmišljal, saj je dobiti nagrado po njegovih besedah na nek način stvar okusa žirantov. »Na festivalu so bili filmi, ki so jih že predvajali na svetovno znanih festivalih in ob takšni konkurenci je čast biti zraven – kaj šele zmagati,« pravi Maksimović, a ravno to se je zgodilo. »Filme so ocenjevali avstrijski kino prikazovalci, zaradi česar je ta nagrada izjemno pomembna za naš film, saj nam odpira možnost, da film Kapa vidijo v kinodvoranah po vsej Avstriji.« Večkrat nagrajeni režiser Maksimović ob razglasitvi zmagovalca festivala sprva ni dojel, da je najboljši film Kapa, saj je za namene predvajanja filma na nemško govorečem ozemlju ta sinhroniziran v nemški jezik in tako nosi naslov »Wo bleibt der Weihnachtsmann?« (v prevodu Kje je Božiček?).

Film Kapa ima poleg zgoraj omenjenih dveh nagrad tudi nagrado občinstva hrvaškega filmskega festivala KinoKino in letošnjega Sarajevo film festivala, kjer je Kapo otroška žirija izbrala za najboljši otroški film. Producentka Ida Weiss ob tem pravi, da so sicer vsake nagrade posebej izredno veseli, vendar ji osebno največ pomeni ravno zlata rola, ki jo bodo prejeli jutri. »V prvi vrsti smo film delali z upanjem, da bo našemu domačemu občinstvu všeč, in da bo razveselil slovenske otroke in družine.« Weissova si tako želi, da bi slovenska kina Kapo na sporedu obdržala tudi v januarju in februarju: »Upamo, da ga bodo kina videla kot film, ki nosi sporočilo za vse letne čase, ne zgolj za predbožično obdobje.« Nagrada, ki jo je film Kapa prejel ta vikend v Beljaku pa morda napoveduje ravno to za avstrijska kina. Nagrado namreč podeljujejo avstrijski prikazovalci, »kar pomeni finančno spodbudo za avstrijskega distributerja, da film ponudi tudi v tamkajšnjih kinih,« še pove Weissova.

Prejete nagrade so priznanje za delo vseh, ki so pri nastajanju filma sodelovali. Ta je namreč nastajal v produkciji Senca Studio (Slovenija) in koprodukciji z Wady films (Luksemburg), Objectif (Slovaška), Studio DIM (Hrvaška), Radiotelevizijo Slovenija in RTVS Slovaško radiotelevizijo. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center, Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film, Re-Act.

Tako, nekaj dni pred božičem vam torej želimo čarobne praznike in naj se vam uresničijo vse želje! Nam so se že.