Jeseni v kinu prvi slovenski božični film

Jeseni v kinu prvi slovenski božični film

Celovečerni mladinski film Kapa je prvi slovenski božični film, ki zgodbo o prijateljstvu med premožno in razvajeno deklico Lučko (Kaja Podreberšek) ter Erikom (Gaj Črnič), dečkom iz mladinskega doma, postavlja v predpraznično Ljubljano. Nastavlja številna ogledala družbi, tako otrokom kot odraslim. Riše kontraste med izobiljem in revščino, popularnostjo in nevidnostjo, popolnostjo in ranjenostjo. Odpira vprašanja, katera lahko pedagogi ob primerni predpripravi obdelajo tudi na predšolski ravni.

Kapa je delo scenaristke Saše Eržen (ki je sicer tudi scenaristka uspešnih televizijskih oddaj za otroke Firbcologi in Studio Kriškraš) in režiserja Slobodana Maksimovića. Nastal je v slovensko-luksemburško-hrvaško-slovaški koprodukciji z Ido Weiss (Senca Studio) na čelu. Mlado igralsko zasedbo poleg Kaje in Gaja sestavljajo še Mila Maksimović, Filip Kolbe in Emil Kulović, dopolnjujejo pa jo uveljavljeni igralci, kot so Mojca Fatur, Ajda Smrekar, Frano Mašković, Klemen Slakonja, Zala Djuric ter Jernej Kuntner in drugi.

Film so si minuli mesec v ljubljanskem Koloseju že ogledali nekateri pedagogi in predstavniki svetovalnih služb predšolske in osnovnošolske vzgoje. Ti film vidijo kot izjemno dobro izhodišče za pogovor o družini, sprejemanju drugačnosti, med vrstniškem nasilju, socialnih razlikah ter tudi odvisnosti od nevarnih substanc. Ker gre za prvi slovenski božični film, bodo kino projekcije potekale v novembru in decembru. Predpraznični tedni so obenem idealen čas, da se otrokom zbudi čut za sočloveka in pomoči potrebne.

Fotografija in filmska glasba idealno dopolnjujeta pogled na svet iz oči najmlajših, ki jo mojstrsko nadgrajuje tudi animacija. Režiser se s filmom približa otroškemu svetu, ga razume in neguje otroško domišljijo. Kljub temu je tematika tega celovečerca večplastna, kar ga dela primernega tudi za starejše gledalce. Slednji v njem zaznajo različne družboslovne nianse, izzive sodobnih družin in časa nasploh, zato predstavlja odlično osnovo za pouk družboslovja na različnih ravneh. S tem namenom je bilo s strokovnjaki za filmsko in medijsko vzgojo ter opismenjevanje  izdelano tudi obsežno pedagoško gradivo, ki bo učiteljem in vzgojiteljem nedvomno v pomoč, da film v čim večji meri kvalitetno izkoristijo v pedagoškem procesu.

Kvaliteto projekta izpričujejo tudi številne domače in evropske inštitucije, ki so podprle nastanek filma. To so Slovenski filmski center, RTV Slovenija, Evropski program Ustvarjalna Evropa, evropski sklad Eurimages, regionalni sklad Re-Act, Luksembruški filmski sklad, Slovaški Avdiovizualni sklad, Hrvaški avdiovizualni center ter slovaška javna televizija RTVS in hrvaška javna televizija HRT.

Kapa bo v slovenskih kinematografih na rednem sporedu novembra, do takrat pa se predvaja na filmskih festivalih in v okviru organiziranih zaprtih projekcij za predstavnike šol – če ne spadate mednje, se vidimo novembra!