Kapa na luksemburškem filmskem festivalu

Kapa na luksemburškem filmskem festivalu

Na luksemburškem filmskem festivalu »Luxemburg city film festival« se bo 10. marca predstavil prvi slovenski božični celovečerni film Kapa (Beanie). Tretji celovečerec režiserja Slobodana Maksimovića je koprodukcijski film slovenskih, luksemburških, hrvaških in slovaških filmskih ustvarjalcev, ki preko nočne pustolovščine Erika in Lučke pripoveduje zgodbo o življenju, prijateljstvu, socialnih stiskah, želji po bližini in sprejetosti. S pravo mero humorja je odlična izbira tako za osnovnošolce kot njihove starše. V slovenskih kinodvoranah si ga bomo lahko ogledali novembra.

Maksimovićev prvenec Hvala za Sunderland (2012) je na Festivalu slovenskega filma 2012 pobral kar štiri nagrade, med drugim vesno za najboljši celovečerni film, štiri leta zatem pa je njegov drugi celovečerni film Nika (2016) na filmskem festivalu v Motovunu prejel nagrado za najboljši mladinski film, kar je za film Kapa dobra popotnica. Dogajanje tega je umeščeno v praznično okrašeno Ljubljano, igralsko ekipo pa poleg Gaja Črniča (Erik) in Kaje Podreberšek (Lučka) zastopajo še Mojca Fatur, Ajda Smrekar, Frano Maškovič, Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Jernej Kuntner in drugi. Scenarij je delo Saše Eržen, producentka pa je Ida Weiss.

V Luksemburg se na festivalno premiero Slobodan Maksimović podaja v družbi obeh glavnih igralcev, tam pa jih bo pričakal koproducent Adolf El Assal – Ady z ekipo. Ob tem se Maksimović spominja prvih snemalnih dni v času epidemije: »Že dejstvo, da snemaš film z otroki, nekoliko zakomplicira snemanje, saj so snemalni dnevni v resnici snemalne urice, epidemija pa je vse skupaj še dodatno zapletala.« Film so namreč snemali v prvih mesecih leta 2021, ko je v Sloveniji veljala prepoved velikega dela dejavnosti in omejitev gibanja v nočnih urah. »Na srečo je šlo za zimske mesece, ko se hitro stemni in smo tako lahko tekom dneva lovili prizore z lučkami na ulicah, katere smo seveda snemali najprej. Je pa zaprtje javnega življenja, za katerega si iskreno želim, da ga nikoli več ne doživimo, v resnici olajšala snemanje na ljubljanskih ulicah, saj smo imeli skoraj povsem kontrolirano sceno.«

Za film so potrebovali 50 snemalnih dni – večino v Ljubljani in nekaj v Zagrebu, zatem pa je sledila post-produkcija v Luksemburgu, kjer so obdelali sliko in zvok. Film so ožji skupini ljudi predvajali decembra v Bruslju v okviru uveljavljenih projekcij evropskih filmov, kjer ga je Združenje direktorjev evropskih filmskih agencij (EFAD) v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije pripravilo skupaj s Slovenskim filmskim centrom. Takrat si ga je ogledal tudi minister za kulturo dr. Vasko Simoniti. To pot bo projekcija javna, film Kapa pa bo predvajan v kategoriji »Made in / with Luxemburg«.

Ekipa v Luksemburg odpotuje 9. marca 2022, kjer bo imela tudi novinarsko konferenco za luksemburške medije, pred tem pa ste predstavniki slovenskih medijev vabljeni, da si z njimi zagotovite intervjuje ali izjave s samega festivala.