Film Kapa navdušil otroško publiko puljskega filmskega festivala

Film Kapa navdušil otroško publiko puljskega filmskega festivala

Z današnjo premierno projekcijo filma Kapa v Istrskem narodnem gledališču v Puli se je začel otroški del 69. Pula film festivala, ki so ga organizatorji s prisrčno pomanjševalnico poimenovali Pulica. Projekcije filma se je udeležila tudi ekipa igralcev in ustvarjalcev filma, ki že težko pričakujejo slovensko premiero. Film v slovenska kina prihaja dober mesec pred božičnimi prazniki, 17. novembra 2022.

Po današnji hrvaški premieri je sledil pogovor z mladimi igralci, kjer sta glavna igralca Kaja Podreberšek (Lučka) in Gaj Črnič (Erik) otroškemu občinstvu zaupala nekaj izkušenj s snemanja. Kaja se denimo spominja, da je bil najtežji del igre snemanje kadra, kjer je morala v temi steči pred drveči avtomobil: »Bilo me je strah, da me bo povozil, ker se je ustavil le pol metra pred mano, zato je moral prve parkrat z mano čez cesto steči režiser, potem pa sem zmogla tudi sama.« Gaju je bila največja preizkušnja snemanja prizor, kjer je jedel piškote, saj ni upošteval nasvetov ekipe, naj jih je počasi in mu je bilo po krajšem času že krepko slabo: »Potreboval sem sprehod po svežem zraku, da sem prišel k sebi, ekipa pa se je ob koncu snemanja iz mene pošalila tako, da so mi kupili škatlo teh piškotov, ki jih mimogrede nikoli v življenju nočem več videti.«

Kapo so posebej za hrvaško publiko sinhronizirali v hrvaščino, kar je bilo mladim igralcem posebno doživetje. Gaj to opisuje: »Malce nenavadno je, ko vidiš sebe, slišiš pa nekoga drugega,« medtem ko se Kaja navdušuje nad trmastimi vložki, ki so s hrvaško sinhronizacijo dobili poseben humoristični naboj.

Uvodoma je pred obema projekcijama občinstvo nagovoril režiser Slobodan Maksimović, ki je izpostavil: »V trenutku sem se zaljubil v scenarij, ki ga je pripravila Saša Eržen, s katero sva se srečala na delavnici za pisanje scenarijev. Videl sem, da nima smisla, da pišem svoj scenarij, Sašo sem zaprosil za njenega.« Aplavz in reakcije občinstva v dvorani – od smeha, presenečenja pa vse do solz – so dokaz, da je Maksimović s svojo režijo iz odličnega scenarija ustvaril izjemno upodobitev božične zgodbe sodobnega časa. Maksimović prizna, da je snemanje filma v času korone 150-članski ekipi v kosti nagnala kar nekaj strahu, vendar pa se kljub 50-im snemalnim dnem pozimi in pomladi leta 2020 nihče od njih ni okužil ali zbolel. »Korona je obenem naši ekipi podarila največje darilo, takšno, ki ga ekipe pred nami niso imele – Ljubljana je bila povsem prazna, občutek smo imeli, kot da smo v studiu.«

Film so si v nedeljo in ponedeljek v Puli ogledali tudi drugi predstavniki ekipe, od hrvaške producentske ekipe pa do scenografke Mateje Medvedič in stranskih igralcev Zale Djurić Ribič, Mojce Fatur in Klemna Slakonje. Faturjeva je v današnjem pogovoru pred občinstvom dejala, da v tako veliki družbi otrok še ni igrala, in da je bilo kljub začetni tremi mlajših kolegov v nekem trenutku dvorano polno otrok mogoče usmerjati le še z megafonom.

Film kljub božični tematiki naslavlja povsem življenjske teme, med njimi tudi vrstniško nadlegovanje in alkoholizem v družini, zato predstavlja dobre iztočnice za pogovore z otroki o teh temah.

Kapa je nastala v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo. Vzporedno s premiero filma je tako za študente filma potekala tudi mojstrska delavnica, na kateri sta producentki Ida Weiss in Marina Andree Škop strokovni javnosti predstavili ustvarjalni proces in nastajanje koprodukcijskega filma Kapa od prvega trenutka, ko je padla ideja za film pa vse do nastopov na festivalih.

Film Kapa so finančno podprli Slovenski filmski center, Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film in Re-Act.