Čas je za Sarajevo film festival 2022

Čas je za Sarajevo film festival 2022

Film Kapa bo čez manj kot dva tedna predstavljen na 28. sarajevskem filmskem festivalu, ki bo potekal med 12. in 19. avgustom. Sarajevski filmski festival je mednarodni festival, ki poseben poudarek namenja filmski produkciji jugovzhodne Evrope, z njegovo pomočjo pa filmi in talenti, ki jih pomagajo uprizarjati, dobijo pozornost mednarodne javnosti. Kapa bo tudi tokrat del otroškega programa, na sporedu pa bo kar štirikrat. Poleg tega bosta v strokovnem delu festivala producentka filma Kapa Ida Weiss in koproducentka Marina Andree Škop sodelovali v pogovoru o produkciji otroških filmov.

Projekcije si bo v družbi mladega občinstva ogledal tudi del igralske zasedbe, ki jo bodo med drugim zastopali Gaj Črnič (glavna vloga Erik), Emil Kulović (stranka vloga Janko) in Mila Maksimović (stranska vloga Maja) ter del ustvarjalne ekipe filma Kapa. Med njimi bo tudi scenaristka Saša Eržen, ki pravi, da ima sarajevski filmski festival v njenem srcu posebno mesto, zato se projekcije prvega filma, ki je nastal po njenem scenariju, toliko bolj veseli. »Otroško občinstvo je vedno iskreno in neposredno, projekcije filmov otroci pospremijo s komentarji in navijanjem za junake in resnično sem radovedna, kako bo Kapo sprejelo sarajevsko občinstvo,« pravi Erženova, ki hitro pristavi, da je prepričljivost otroških filmov v veliki meri odvisna od karizmatičnosti glavnih igralcev: »Niti v sanjah si nisem predstavljala, da bo Kapa imela takšno srečo z glavnima protagonistoma. Ko sem videla posnetek Gaja z avdicije, me je ganil do solz. Takoj sem vedela, da je to to.«

Da so otroci najbolj iskreno občinstvo, pravi tudi režiser Slobodan Maksimović: »Otroci reagirajo enako, ne glede na to, kje predvajamo film – njih enostavno ne moreš preslepiti. Ko jih vidiš, da sedijo povsem mirno in z odprtimi usti strmijo v filmsko platno, veš, da si naredil dober film.« Maksimović obljublja, da bo film najmlajše občinstvo popeljal skozi paleto različnih emocij, da jim bo sicer nastavil izzive, a pokazal tudi rešitve teh. »Film Kapa ni še en film o božični pravljici. Je film o soočanju z resničnim svetom, je film o odraščanju, ljubezni in prijateljstvu,« pravi Maksimović, ki je scenarij zanj prebral pred petimi leti in takoj začutil željo, da iz njega naredi film. Kako mu je to uspelo, si lahko ogledate 13., 14., 16. in 19. avgusta v Sarajevu, za projekcije v slovenskih kinematografih pa bo potrebno počakati do 17. novembra 2022.

Kapa je nastala v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo. Del koprodukcijske ekipe, slovenska producentka Ida Weiss in hrvaška koproducentka Marina Andree Škop podobno kot v Puli tudi to pot sodelujeta na pogovoru, namenjenem strokovni javnosti, kjer bosta govorili o produkciji filmov za otroke od A do Ž. Ker so pomemben del produkcije finančna sredstva, ponovno poudarjamo, da filma Kapa ne bi bilo brez finančne podpore Slovenskega filmskega centra, podprli pa so ga tudi Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film in Re-Act.