Kapa je najboljši otroški film letošnjega Sarajevo film festivala

Kapa je najboljši otroški film letošnjega Sarajevo film festivala

Otroška žirija otroškega programa Sarajevskega filmskega festivala 2022, ki se je odvijal sredi avgusta, je film Kapa razglasila za najboljši otroški film. Film je pod okriljem produkcijskega studia Senca Studio delo režiserja Slobodana Maksimovića, posnet pa je bil po scenariju Saše Eržen. V slovenska kina prihaja 17. novembra, še prej pa ga čaka pestra festivalska jesen.

Slobodan Maksimović, sicer rojeni Sarajevčan, ob prejemu nagrade pravi, da je to zanj posebno priznanje: »Že sama uvrstitev Kape na sarajevski filmski festival je bila čast in ob prihodu v Sarajevo sem imel kar malo treme, kljub temu da sem prihajal med znance, pravzaprav dobre prijatelje.« Kot se je izkazalo, je bila trema odveč, saj je Kapo otroška publika kot že na minulih festivalih pospremila s salvami smeha in zadrževanjem diha ob pričakovanju razpleta zgodbe, odraslim pa so se na trenutke tudi orosile oči. Maksimović ob prejeti nagradi pravi, da to filmski ekipi daje poseben zagon za naprej: »Priznanje, ki smo ga dobili v Sarajevu, je potrditev, da imamo v rokah kakovosten film. In to nam pomeni največ. Veselimo se, da bomo film končno lahko predstavili tudi slovenskim gledalcem.«

Preden film Kapa pride na slovenska filmska platna, bo filmska ekipa svoje delo še nekajkrat predstavila v mestih po Evropi, pa tudi izven nje. Trenutno je uradno že znano, da je Kapa uvrščena v glavni tekmovalni program najpomembnejšega otroškega filmskega festivala na svetu, to je Cinekid. To je še en dokaz, da je Kapa izjemno kakovosten film, saj se v tekmovalni program ne uspe prebiti vsakomur. Festival Cinekid bo potekal v Amsterdamu in drugih nizozemskih mestih konec oktobra.

Že prihodnji teden pa bo film tudi na Slovaškem, kjer se bo odvijal 17. mednarodni festival Cinematik. Ker je Kapa je nastala v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectif, hrvaškim Studio Dim, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS slovaško radiotelevizijo, je to za slovaško ekipo pomemben mejnik. Slovaška publika bo tako Kapo videla prvič in to v sinhronizirani različici.

:::

Za naslov najboljšega otroškega filma v Sarajevu imajo zasluge tudi naši partnerji, to so Slovenski filmski center, Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film in Re-Act.